Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Literatura se společenským přesahem

14.12.2015 21:43

Dorazila těsně před pátou. Až z Dolních Rakous, z města Krems an der Donau, kde právě pobývá na "stipendiu". Informace, které jí poskytly "dráhy", nebyly spolehlivé. Jak typické pro současnou společnost. Na co se můžeme dnes spolehnout? Tato otázka se vinula celým dnešním Literárním čajem se spisovatelkou, literární historičkou, scénáristkou, překladatelkou a dramaturgyní Radkou Denemarkovou.

Subtilní žena s tichým hlasem se představila úryvky ze své hry Spací vady a Magnesií Literou oceněné knihy Peníze od Hitlera. Poté ihned dala prostor dotazům. Ty začaly padat nejdříve nesměle, ale kupodivu čím více jsme se vzdalovali od literatury, tím byli návštěvníci smělejší.

A tak jsme se dověděli o jejích cestách po světě, kam by se ráda vrátila - do Berlína, která místa ji už nelákají - Čína, co to znamená "být na stipendijním pobytu" - v klidu psát, co ráda čte - historické knihy, kdy a jak píše - kdykoli, kdekoli, čímkoli, jak dlouho jí trvá napsat jednu knihu - rekord 8 let drží monografie Smrt, nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla. A vždy jsme se od literatury dostali, zcela neplánovaně, ke společenskému dění, od její práce na eseji pro březnovou konferenci o křižovatách současné civilizace v Itálii k problémům uprchlíků, od dotazu "jak relaxujete" k podstatě lidské spokojenosti - rodinnému štěstí.

Návštěva paní Denemarkové nás opět přesvědčila o tom, že co spisovatel/ka, to jiná osobnost, jiné literární téma, jiné životní krédo, jiný společenský postoj. A snad právě proto si klubové Literární čaje získávají čím dál tím větší oblibu. Těšíme se na vás i v roce 2016.

Fotogalerie

Foto a text: Zdeňka Adlerová


Pozvánka na lednový Literární čaj o páté a únorovu Valnou hromadu.