Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Z Jablonce nad Nisou do Vyškova...

08.03.2017 15:32

...je 341 km, pokud jedete po dálnici. Ale když zkombinujete auto s vlakem, vezmete to z Prahy přes Olomouc, ještě těch kilometrů přibude. Tak dlouhou trasu urazil host pátečního Literárního čaje Pavel Brycz, prozaik, básník, textař a autor pohádek a povídek pro děti. 

Setkání s ním bylo velmi příjemné. Dověděli jsme se, že učí na gymnáziu, dělá doktorandské studium a hlavně píše. Píše denně pět hodin a to brzy ráno. Tak vznikají jeho knihy pro dospělé i děti. A od obojího jsme „ochutnali“. 

Pobavila nás ukázka z knihy Tátologie, aneb rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit i z knihy Střídavá péče pro kukačku. Jelikož píše písňové texty pro  skupinu Zdarr, vyslechli jsme si i hudební ukázku. Do dětství nás vrátila Bílá paní na hlídání, jeden díl Večerníčku, natočeného podle úspěšné dětské knihy autora.  Za tuto knihu získal v roce 2011 Zlatou stuhu  v kategorii nejlepší beletrie pro děti a mládež. To není jediné ocenění, kterého se mu dostalo. Za knihu básní v próze Jsem město získal Cenu Jiřího Ortena a Státní cena za literaturu za románovou epopej Patriarchátu dávno zašlá sláva mu byla udělena v roce 2004.

Zodpověděl řadu zvídavých dotazů, vyznal se ze své lásky k rozhlasu, prozradil i to, nad čím pracuje v současnosti. Jeho povídání bylo zajímavé, čas s ním strávený velmi příjemně uběhl.

Pavel Brycz vydal 19 knih. Věřím, že si v jeho díle vyberete tu svou.

Mgr. Libuše Procházková

Fotografie: Anry Lukáč