Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Větvičku zastoupil Jilík

08.04.2015 16:56

Návštěva Jiřího Jilíka na březnovém Literárním čaji nebyla plánovaná, ale jelikož Václav Větvička se kvůli nemoci omluvil, paní Adlerová oslovila Jiřího Jilíka a ten pozvání přijal.

Tento spisovatel, novinář a folklorista nebyl ve vyškovské knihovně poprvé. Zavzpomínal na to, jak coby člen odborné poroty hodnotil práce zaslané do naší literární soutěže a také zde krátce po vydání představil na besedě se čtenáři svou knihu Žitkovské bohyně.

Tentokrát se rozpovídal o všech svých knihách a informace doplňoval osobními vzpomínkami na místa, která popisuje, a na lidi, se kterými se setkal. Značnou pozornost věnoval Vlčnovu, kde deset let působil jako učitel a odnesl si odtud nejen krásná přátelství, ale především lásku k folklóru. Učarovala mu Jízda králů a další lidové zvyky. V souvislosti s blížícími se Velikonocemi se mu vybavila vzpomínka na ženy, které před východem slunce se chodí mýt do studánky, aby uchovaly zdraví a krásu. Zaujali ho také chlapci, kteří se už v noci scházejí u kapličky, aby s prvními slunečními paprsky vyrazili do vesnice s řehtačkami a klapačkami nahradit zvony, které „odletěly do Říma“. 

Z veškerého jeho povídání bylo patrné, že Moravské Slovácko, jeho písně, zvyky, ale také lidé mu přirostli k srdci. Je mezi nimi rád a do svých knih vkládá svědectví o všem, čím tento malebný kraj obohatil jeho život.

Jiří Jilík je znám také jako scénárista. Zřejmě jeho nejzámější je rodinný film Pětka s hvězdičkou. Dlouhodobá a plodná je jeho spolupráce s kameramanem a režisérem Ivanem Stříteským z nedalekého Prostějova. Ve vyškovské knihovně jste mohli před lety vidět jejich film Terezské údolí - Dívejte se srdcem. Dnes jsme zhlédli starší dokument z dílny AVC SKYFILM o kopaničářském osídlení Bílých Karpat Horenka Chabová.

Mgr. Libuše Procházková 

Fotogalerie