Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Setkání s další laureátkou ceny Magnesia Litera

02.10.2018 07:48

Od předcházejících šesti nositelů této prestižní literární ceny se liší, získala ji totiž hned za svou první prozaickou knihu. Není to obvyklé a je to svědectví kvality této prvotiny, románu Do tmy. Téma zdánlivě obyčejné -  sbírání, sušení a odevzdávání bylin, neustálý koloběh od úterka k úterku, od jara do podzimu, v němž se hlavní hrdinka pohybuje. Když se ale do knihy začtete, přitahuje vás, co je pod povrchem této obyčejnosti. Zjišťujete, že v této celkem útlé knížce je všechno – bolest i radost, porážky i vítězství, nalézání i ztráty, naděje i zklamání – zkrátka lidský život ve všech podobách.

Mladá autorka představila i svou druhou knihu Ke dnu, volně navazující na první román. Ukázka z knihy napověděla, že se zřejmě jedná o neméně poutavé dílo, v němž čtenář určitě najde zalíbení.

Paní Bolavá zodpověděla řadu otázek. Vysvětlila, jak vznikl její pseudonym (vlastním jménem se jmenuje Bohumila Adamová), popsala svůj způsob psaní, uvedla, jak spojuje péči o tři děti s posláním spisovatelky, jak obhospodařuje zahrádku v jihočeských Vodňanech (momentálně pěstuje nejvíce brambory, protože ji fascinuje, když z jediné hlívy vyroste mnohonásobně víc jedinců). A taky loví ryby.  Zajímavě vyprávěla o svém současném povolání, pracuje jako poradkyně stomiků.

Poznali jsme nejen nadanou spisovatelku, ale i zajímavého, všestranného člověka. Je až s podivem, kolik se toho vejde do útlé křehké ženy.

Mgr. Libuše Procházková

Autor fotografií Miroslav Procházka