Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Plán činnosti Klubu na rok 2021

15.07.2021 07:30

Polovina roku 2021 je již za námi, proto nejprve předkládáme akce již uskutečněné. Mimořádná opatření související s koronavirovou situací nedovolila uskutečnit živá setkávání. Poslední „živý“ literární čaj se uskutečnil v září minulého roku s mladým básníkem Radkem Štěpánkem.

V roce 2021 se Literární čaje přesunuly do on-line podoby, nahradily je literární streamy, které jste měli možnost sledovat na Facebooku nebo Youtube KKD.
Na tyto on-line pořady byly pozvány osoby, které měly být hosty na plánovaných Literárních čajích. Velký dík a uznání nás všech patří paní Zdeňce Adlerové, která se tohoto ujala a v průběhu 1. pololetí tohoto roku nám umožnila poznat další zajímavé osobnosti literárního a kulturního světa.

První hostem on-line Literárního čaje byla spisovatelka, herečka a hudebnice Marka Miková. „Když mi bylo sedmnáct let, hrála jsem princeznu Růženku ve filmu Jak se budí princezny a píchla jsem se do prstu. Naštěstí jsem neusnula, ale šla jsem studovat na DAMU a stala se režisérkou. Vymýšlet divadlo (a pak v něm také sama hrát) mě ohromně baví. S velkou radostí chodím také spolu s kamarády navštěvovat nemocné děti a hrát pro ně s Loutkami v nemocnici. Ráda skládám básničky, texty, píšu knížky pro děti a taky občas hraju a zpívám v kapele Zuby nehty. Mám čtyři děti a šest vnoučat. Teda zatím... Jsem šťastná na světě.“ Toto a ještě mnohem víc nám pověděla žena, z níž optimismus a radost ze života přímo vyzařovaly.

Druhým hostem byl básník Radek Štěpánek. I když, jak uvádíme výše, u nás už byl, rozhodli jsme se ho znovu oslovit, protože nás mrzelo, že Literární čaj, jehož byl hostem v září minulého roku, byl velmi málo navštíven. A bylo to škoda. Stream s ním znovu ukázal, že jihočeský rodák nyní žijící v Brně má čtenářům co nabídnout.

Sylva Ficová je překladatelka a editorka. Díky tomu nám umožnila pohlédnout na literaturu zase z jiné strany. Překládá především z angličtiny a její záběr je hodně široký: titulky, odborné knihy i beletrie, akademické texty a básně. Příležitostně píše a fotografuje.

Kroměřížská rodačka, spisovatelka, novinářka, autorka knih pro děti, překladatelka a hispanistka Markéta Pilátová byla dvakrát nominovaná na Cenu Josefa Škvoreckého a na Magnesii Literu. Její knihy vyšly v německém, nizozemském, polském, portugalském či španělském překladu. Po studiích odcestovala
do Argentiny a do Brazílie: pět let pobývala v brazilském státě Mato Grosso do Sul, v São Paulu a v Buenos Aires, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa do Brazílie a Argentiny. V současnosti bydlí v Praze a ve Velkých Losinách. Na svém kontě má řadu knih pro dospělé i děti. Velmi poutavě vyprávěla o svých zážitcích i zkušenostech z cest i o své literární tvorbě.

Dubnovým hostem literárního streamu byl Honza Čáp, bývalý knihovník, který vystudoval anglistiku na FF UK v Praze, překládal knihy, filmy i TV seriály
a po rozhlasovém angažmá v londýnské BBC působí v českých médiích jako redaktor. Tento stream  nazvala paní Adlerová, inspirovaná jeho vzpomínkovou knihou,  Jen tak si klapat s Honzou Čápem. Ta kniha se totiž jmenuje Klapy, klap.

Velmi sledovaná byla beseda s  Jiřím Jilíkem. Spisovatel, publicista, scénárista a folklorista byl hostem ve vyškovské knihovně již několikrát. Ani tentokrát nezklamal. Povídání o učitelském působení, o velkém vlivu otce, o činnosti v regionálním tisku, o jeho vztahu ke Slovácku, k folkloru rozhodně posluchače zaujalo. Došlo i na žítkovské bohyně.

Ani Richard Pachman nebyl našim hostem poprvé. V dubnu 2015 nám na Literárním čaji představil svou knihu Tylda, která vzbudila pozornost kritiky i čtenářů.
V úterý18. května 2021 jsme tohoto autora poznali jako malíře i jako skladatele duchovní, muzikálové, filmové a divadelní hudby. Vskutku renesanční člověk.

Posledním hostem on-line přenosu – a my chceme věřit, že posledním „virtuálním“ byla spisovatelka a publicistka Zuzana Maléřová. To poslední je přímo symbolické. Když jsme před deseti léty s Literárními čaji začínali, Zuzana Maléřová byla úplně prvním hostem. Věřme tedy, že i když povídání s ní bylo velmi zajímavé, uzavřelo on-line pořady a my se zase vrátíme k živým setkáváním s autory.

Co nás tedy čeká ve 2. pololetí roku 2021?

Začínáme dnešní Valnou hromadou, jejímž hlavním posláním je schválit účetní závěrku roku 2020, rozpočet na rok 2021 a plán činnosti na rok 2021.

Září:
11. 9. Literární toulky – cílem je Památník J. A. Komenského ve Fulneku, zámek Hradec nad Moravicí a hrad Helfštýn
13. 9. Vyhodnocení literární soutěže Vyškovský cedník 2020, jehož je Klub spolupořadatelem
30. 9. Komponovaný pořad k 10. výročí založení Klubu přátel KKD

Říjen:
18. 10. Literární čaj s Biancou Bellovou

Listopad:
2. 11. Večer pod lampou s cestovatelem, horolezcem a spisovatelem Honzou „Trávou“ Trávníčkem
Zájezd do divadla (termín ani představení zatím neurčeny).

Prosinec:
8. 12. Literární čaj s Dankou Šárkovou