Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Ministrův syn

20.01.2019 15:17

Na prvním Literárním čaji letošního roku jsme přivítali českého spisovatele, publicistu, nakladatele a cestovatele Martina Vopěnku. Narodil se 8. září 1963 v Praze v rodině významného matematika a filosofa Petra Vopěnky, kterému „se přihodilo“- podle slov syna – že se stal na dva roky ministrem školství české vlády. Chtěje vyhovět přání otce, vystudoval jadernou a fyzikálně inženýrskou fakultu ČVUT. Ale všechno další konání bylo pro otce zklamáním. Syn se nevydal v jeho šlépějích, nikdy se nevěnoval vystudovanému oboru, šel svou vlastní cestou, která byla otci na hony vzdálená.

K literárnímu tvoření měl vztah od malička, provázelo ho od dětství až do dospělosti. Jeho záběr je velmi široký, píše pro děti, mládež, dospělé, píše psychologické romány, filosoficko-ekologické knihy i verše. Tato pestrá literární produkce je svědectvím velkého životního rozhledu. Jeho knihy se týkají spíše otázek budoucnosti, protože, jak říká, stále řešíme minulost a on, píše-li o budoucnosti, může, mimo jiné, povolit uzdu fantazii, cítit se více svobodný.

Aby si zajistil nezávislost, prostor pro tvůrčí práci, aby zajistil svou rodinu, založil nakladatelství Práh. Je to nakladatelství, které nese známku serióznosti a kvality a zajišťuje majiteli dobrý životní standard.

I díky tomu může realizovat výpravy do světa. Navštívil mnoho zemí, prošel hory Rumunska a Bulharska, pobýval i v Himalájích. Velmi se ho dotýká devastace životního prostředí, právě toto chápe jako největší problém soudobého světa. Vzdálen od domova si uvědomuje, jak obtížný je život v mnoha koutech světa, ale současně jak vstřícnější jsou lidé tam žijící.

Martin Vopěnka nám dal nahlédnout i do své tvorby. Zvláště nás zaujaly ukázky z knihy líčící jeho cesty po Rumunsku a Bulharsku. Milou tečkou bylo čtení několika básní ze sbírky Dům, který opouštíš.

Jestliže do této doby byl pro nás Martin Vopěnka neznámý autor, 15. leden  to změnil. Odcházeli jsme s předsevzetím, že něco od tohoto zajímavého člověka si musíme přečíst.

Mgr. Libuše Procházková