Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Milovníci knih potřetí

27.09.2013 11:36

Skoro se chce říci, že do třetice všeho dobrého, ba nejlepšího. Těch pětadvacet milovníků knih, kteří se sešli ve středu v podvečer, strávilo příjemné chvíle a odneslo si nejen hluboké zážitky, ale i užitečné poznatky. Největší zásluhu na tom měly tři studentky Masarykovy univerzity v Brně, na níž absolvují studium knihovnictví. Už z jejich počátečního vystoupení bylo patrno, že si svůj obor nevybraly náhodně. Láska ke knihám, bytostná potřeba četby z nich přímo čišela. Bylo to nakažlivé.

A tak se postupně rozvinula debata, do níž se zapojila většina přítomných – o čem jiném než o knihách. A že si přítomní notovali! Dívky totiž v rámci svého studia vytvořily konkrétní projekty sloužící k podpoře čtenářství. A jelikož Klub přátel KKD vznikl přesně za týmž cílem, souznění mezi studentkami a členy Klubu bylo dokonalé.

Proč vlastně čteme, jaké cíle a poslání má naše četba? Na co má čtenář právo? Jakou stránku má každá kniha? Co v ní čtenář hledá? Na tyto a ještě celou řadu dalších otázek odpovídal představovaný projekt, se kterým studentky oslovily přítomné a do něhož je pozvaly. A pak přišly na řadu knihy, které si účastníci na besedu přinesli. Mluvilo se o tom, která kniha člověka povzbudí v těžkých chvílích a příjemně ho naladí, ke které knize se vracíme, protože evokuje naši vlastní zkušenost.

Byly zmíněny třeba knihy Jozefa Witlina Vademékum pro grafomany, Sabiny Bermanové Žena, která se ponořila do srdce světa, Dějiny odívání, Jako román Daniela Pennace, Co život dal a vzal Betty McDonaldové, Pan Kaplan má třídu rád Leo Rostena. A taky se mluvilo o detektivkách, drsná americká škola byla postavena do protikladu Agathě Christie. A zavzpomínalo se i na knihy dětství. Co nám dal Kája Mařík, foglarovky a májovky? A proč jsou dnešním dětem cizí? Jaký je důvod toho, že se stále vracíme k pohádkám? Témat k diskusi bylo stále dost.

Ale všechno jednou končí. Uzavřelo se odpoledne, které přesvědčilo všechny, co se ho zúčastnili, že kniha je opravdový poklad a že život bez ní by byl prázdný.

Diskutovaný projekt KniháRUM však pokračuje dále. Čtěte, pište. Studentky čekají na vaše knižní postřehy, názory, příběhy...

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie