Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Michal Hvorecký zaujal gymnazisty i dospělé

02.10.2019 17:36

V úterý 1. října 2019 navštívil Knihovnu Karla Dvořáčka slovenský populární spisovatel a překladatel Michal Hvorecký. Dopolední besedy se zúčastnili studenti vyškovského gymnázia, odpolední setkání si nenechalo ujít na třicet dospělých čtenářů.

Michal Hvorecký pracuje v Goethe-Institutu v Bratislavě, kde má mimo jiné na starosti knihovnu. Ve svém volném čase píše knihy nejen pro dospělé, ale v posledních letech tvoří společně s ilustrátorkami obrázkové knihy pro malé děti a komiksy pro dospívající.

Přiblížil nám svou původní tvorbu, ale také objasnil, jaký vztah má k německému jazyku a proč velmi rád překládá německé autory. Velice ochotně odpovídal na všetečné dotazy. Dověděli jsme se například, že rád čte současné české autory Jaroslava Rudiše, Marka Šindelku a Petru Hůlovou. Prozradil nám, jaký je otec a co pokládá ve výchově svých tří dětí za nejdůležitější. Mimo jiné hovořil o své společenské angažovanosti i o kolegovi, v loňském roce zavražděném slovenském novináři Jánu Kuciakovi a nemizející síle psaného slova.

Společných témat bychom našli mnohem více, ale čas byl neúprosný a vlak do Bratislavy nepočkal. Věříme však, že setkání s tímto sympatickým literátem a knihovníkem nebylo poslední.

Akce se konala v rámci projektu S námi přijde zákon - oslavy stého výročí vyhlášení prvního knihovního zákona, ve spolupráci se spolkem Klub přátel KKD a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Města Vyškov.

Fotogalerie