Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Literární čaj napříč kontinenty

13.05.2020 09:25

V pondělí 11. května 2020 jsme se měli v Knihovně Karla Dvořáčka sejít na tradičním Literárním čaji s českou spisovatelkou žijící v Austrálii Sabinou Zelenou. Vzhledem k pandemii nemoci COVID-19 to nebylo možné. Přesto jsme našli způsob, jak se "setkat". Díky moderní technologii, tzv. streamingu, jsme uspořádali on-line besedu na Facebookovém profilu Knihovny Karla Dvořáčka. Pokud jste nemohli rozhovor sledovat živě, můžete zhlédnout záznam

Pro ty, kteří nesledují Facebook, máme pár informací:

Sabina Zelená žije se svým synem již 8 let v Austrálii. Předtím cestovala po Novém Zélandu a po Evropě. Pro Austrálii se rozhodla pro její poklidnou atmosféru a krásnou přírodu. Není sice tak "živá" jako na Novém Zélandu, ale i tak je velmi působivá.

Je autorkou čtyř románů, určených zejména pro ženy, ale číst je mohou i muži. Dva - Tisíc východů slunce a Nejdelší cesta domů - jsou k dispozici v naší knihovně. Třetí - Stmívá se dřív - nabídla autorka zdarma ke stažení na svých stránkách. Z nejnovějšího románu Dívka s labutí, který vyšel minulý týden, si zatím můžete poslechnout dva úryvky na našem Youtube. Inspirací jí bývají náhodně spatřené fotografie, rozhovor s kamarádkou.

Je velkou čtenářkou. V Austrálii sice nejsou k mání knihy v češtině, ale ty si vozí z domova, nebo čte místní autory. V poslední době ji nejvíce oslovila Hana Aleny Mornštajnové a těší se na její další knihy. Mezi její oblíbené spisovatelky patří Jojo Moyesová. Doporučuje také knihu Charlese Martina Hora mezi námi.

Kromě literatury se také věnuje přírodě. A to nejen jako její milovnice, ale také jako ekoložka. Na jejím profilu můžete často vidět příspěvky, které zobrazují současný - často velmi tragický - stav našeho životního prostředí.

Témat k povídání by bylo více, ale necháme si něco na příště, na dobu, kdy pandemie ustoupí, bude se opět moci cestovat a Sabina Zelená se na čas vrátí do své vlasti.