Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Literárně-výtvarný čaj o páté s Lenkou Horňákovou Civade

02.03.2015 14:25

Únorový Literární čaj o páté byl netradiční. Knihy jsme spojili s výtvarným uměním. Lenka Horňáková Civade, která již 25 let žije ve Francii, se nejdříve věnovala pouze malování. Až později začala psát. Její knihy jsou z velké míry autobiografické, odehrávají se ve Francii, v krásné Provenci. Jsou psané s lehkostí, nepostrádají smysl pro humor. Autorku zde poznáváme jako ženu rozhodnou, pracovitou, organizačně schopnou.

V rámci večera zazněly úryvky z první knihy Provence i nejnovější Priority: Praha - Paříž v podání autorky a její tentokrát nikoli francouzské ale vyškovské přítelkyně Jarmily Wolfové. Francouzka Anne žijící v Praze a Češka Lenka žijící ve Francii využívají psaní dopisů nejen jako prostředek vzájemné komunikace, ale i vlastního poznávání neznámé země, jejich zvláštností i stejností, radostí i problémů.

Vystavené obrazy, které si v sále KKD Vyškov můžete prohlédnout do poloviny dubna, doplnila autorka čtením z Marockého deníku. Text i kresby plánuje v budoucnu vydat knižně. Akvarely jsou prodejné, cena 2 100 Kč/kus. Kontakt: lenka.dessins@gmail.com.  

Konec posezení se nesl tradičně v duchu otázek a odpovědí. Návštěvníky zajímalo, zda s sebou stále nosí výtvarné potřeby a maluje na jakémkoli místě (ano!), jak se seznámila s Anne Delaflotte Mehdevi, spoluautorkou knihy Praha - Paříž, cítí-li se ve Francii stále cizinkou, jak Francouzi přijímají přistěhovalce, jak vnímá fenomén Tour de France, zda a co čte. Na poslední otázku odpověděla: "Na nočním stolku mám stále Saturnina Zdeňka Jirotky a Listy z Provence Miroslava Horníčka a právě teď mám "maďarské období" - čtu Magdu Szabó, Sándora Máraie, Agotu Kristofovou. Mezi mé oblíbené autory patří Milan Kundera, který však již dlouhá léta vydává knihy pouze ve francouzštině. Dodáváme, že všechny uvedené autory najdete ve fondu Knihovny Karla Dvořáčka.

V průběhu své krátké návštěvy vlasti stačila také vystoupit v pořadu České televize Dobré ráno.


Fotogalerie