Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Listopadoví Milovníci knih

23.11.2015 13:54

Ve středu 18. listopadu se sešli „milovníci knih“. Účast byla hojná. Zcela určitě  přilákalo téma – Česká historická próza. Je přece známo, že historické knihy jsou  mezi čtenáři velmi oblíbené.

V úvodním slově se přednášející nejprve pokusila najít odpověď na otázku, proč spisovatelé píší historickou beletrii. Vede je k tomu hned několik důvodů – poučení čtenáře, snaha čtenáře zaujmout a pobavit, podpořit národní sebevědomí v těžkých chvílích a nebo, z důvodů utajení, hledat paralelu v minulém a současném dění. Přítomní se také dověděli, že historická próza jako literární žánr vznikla v době romantismu a za tvůrce historické povídky a historického románu je považován anglický spisovatel Walter Scott.

A pak už následoval přehled vývoje české historické prózy – od Máchova Křivokladu přes Třebízského, Jiráska, Wintera, Vančuru a poválečné autory až po autory současné. Byly zmíněny také seriály a filmy natočené podle knižních předloh.

Na všechny autory se z časových důvodů samozřejmě nedostalo, ale i tak si návštěvníci odnášeli řadu doporučení. A nejen doporučení, protože knihy zmiňovaných autorů byly předloženy k nahlédnutí, mohli si je hned vypůjčit, což se v řadě případů stalo.

Kolem knih a autorů se rozvinula beseda, která doložila tvrzení, že čtenáři mají historickou beletrii opravdu v oblibě.

Dobrý čaj a chutné zákusky podtrhly příjemnou atmosféru podvečera. Příjemným zjištěním je fakt, že i o tento druh klubových setkávání vrůstá zájem.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie