Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Spisovatelkou se můžete stát i náhodou

12.10.2018 13:19

V dětství či v mládí nesnila o tom, že se stane spisovatelkou. A pak se jí narodil syn, a když začal chodit do školy, nebavilo ho čtení. Začala mu tedy psát různé příběhy o něm samém. A to ho „chytilo“. Proto když stejný problém nastal s dcerkou známých, půjčili jim ono povídání pro Olivera a i tady zapůsobilo. Pak už byl jen krůček k tomu, aby text byl nabídnut nakladatelství. První knížka pro děti byla na světě. Oliver mezi tím dospěl a jeho máma napsala a vydala knih pro děti a mládež třiadvacet. A přidala k tomu i šest knih pro dospělé.

O své dětské tvorbě se bavila s žáky Základní školy Nádražní. Na besedě s ní se vystřídaly sedmé, osmé a deváté třídy. Děkovný dopis od zástupkyně ředitele je svědectvím toho, že vystoupení paní Braunové děti zaujalo. 

Ano, byla to spisovatelka Petra Braunová, která v úterý 9. října navštívila klubový Literární čaj. I na něm se hovořilo o jejích dětských knihách. Je krásné, když inspirací pro literární tvorbu jsou vlastní děti. Ale také jsme se dověděli o tom, jak vznikaly knihy o televizní moderátorce Kamile Moučkové (Barvy života a Nejsem žádná lvice) a herečce Nině Divíškové (Nina). A nejen to. Téměř jako příběh z červené knihovny vyznělo vyprávění o osudech spisovatelčiných předků. Do místa v Pošumaví, v němž se příběh odehrál a kde autorka  trávila v dětství prázdniny, se nyní vrátila, koupila tam dvě stě let starou školu, kterou rekonstruuje a vytváří z ní jakési kulturní centrum.

Byli jsme zaujati vyprávění našeho hosta. Čišela z ní veliká pozitivní energie, elán a nezdolný optimismus a to se přenášelo na přítomné. Bylo nám s paní Petrou Braunovou dobře a neradi jsme se loučili.

Mgr. Libuše Procházková