Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

První literární toulky: Kdo se nezúčastnil, může litovat!

21.06.2011 06:30

V sobotu ráno se sešlo na vyškovském vlakovém nádraží osm členů Klubu přátel KKD, aby se vydali na Knižní veletrh do Ostravy. Jak se později ukázalo, nevěděli, co mají od této akce očekávat, a tak byli trochu skeptičtí. Výsledek však předčil očekávání. Cesta do Ostravy rychle uběhla a přesun na Černou louku, dějiště veletrhu, proběhl nadmíru hladce.

V pavilonu A bylo opravdu na co se dívat. Svou knižní produkci tu předváděla snad všechna nakladatelsví republiky. K vidění byly i didaktické hry pro děti i dospělé. A k tomu výtvarná díla, CD, DVD, videokazety. Vše se dalo zakoupit za „veletržní“ ceny, tedy ve slevě. Kromě toho jsme dostávali drobné dárky, dvě z nás dokonce ochutnaly medovinu. Atmosféra byla výborná.

Znaveni prohlídkou jsme usedli do Café Librex a u vskutku výborné kávy jsme byli účastni besedy s Antonínem Bajajou, Františkem Novotným, Janem Cimickým a Ladislavem Špačkem. První z jmenovaných představil svou knihu Na krásné modré Dřevnici a přečetl z ní i ukázku. František Novotný seznámil přítomné se svou pozoruhodnou knihou Prsten od vévodkyně, v níž propojuje osud Boženy Němcové s příběhem bývalého agenta StB. Jan Cimický se představil nejen jako autor a překladatel, ale i zdatný recitátor vlastních veršů. Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a autor knih o etiketě Ladislav Špaček nabídl přítomným didaktickou hru, která učí společenskému chování již od dětského věku.

V příjemném prostředí při zajímavém povídání čas rychle ubíhal, a tak nezbylo než pomýšlet na cestu zpáteční. Usazeni ve vlaku jsme si sdělovali dojmy ze stráveného dne, chlubili se s „úlovky“ a shodně konstatovali, že z Knižního veletrhu v Ostravě si odvážíme ty nejlepší dojmy. Škoda jen, že nás nebylo víc.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie na Facebooku