Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Program akcí na září - prosinec 2019

20.05.2019 15:26

V letošním roce uplyne sto let od vydání prvního knihovního zákona, zákona o veřejných knihovnách obecních ze dne 22. července 1919.  V rámci oslav tohoto výročí si v naší knihovně připomeneme, že tento zákon dlouhá léta platil i pro Slovensko. Proto jsme připravili dvě setkání se současnými slovenskými osobnostmi.

Pondělí 9. 9. v 16.30 h. beseda se slovenskou režisérkou a dokumentaristkou Zuzanou Piussi.
Akce přeložena na listopad, o termínu vás budeme včas informovat.


Zuzana Piussi (* 21. října 1971, Bratislava, Slovensko) je slovenská režisérka a dokumentaristka. Vystudovala katedru režie na Filmové a televizní fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. V letech 1992–2000 spolupracovala s divadlem Stoka.

V rámci večera promítneme autorčin dokumentární film Křehká identita, po kterém bude následovat beseda.

Zdroj a další informace: Wikipedie

 

Úterý 1. 10. v 16. 30 h. beseda se slovenským spisovatelem a publicistou Michalem Hvoreckým.

Michal Hvorecký vyrostl v rodné Bratislavě. Vystudoval estetiku na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře a v roce 2004 absolvoval semestr kreativního psaní na Univerzitě v Iowa City v USA. Dlouho působil na volné noze a prošel řadou profesí.

Pracoval kromě jiného i dva roky na výletní lodi na Dunaji (zkušenost zužitkoval při psaní románu Dunaj v Amerike). V letech 2000-2003 spoluorganizoval v Bratislavě hudební festival Wilsonic. Od roku 2014 pracuje v bratislavském Goetheho institutu.

O ohlasu jeho děl v zahraničí svědčí rovněž autorská stipendia ve Vídni, Berlíně, Mnichově a USA. Pravidelně publikuje v řadě deníků a časopisů na Slovensku i v České republice. Vliv na jeho počáteční tvorbu mělo i přátelství s českým spisovatelem Egonem Bondym, se kterým se seznámil Hvorecký v roce 1994 v Bratislavě, kam se Bondy přestěhoval na protest proti rozdělení Československa. Na počátku byl také spojován se stylem kyberpunku.

Zdroj Wikipedie 
Seznam Hvoreckého děl v KKD Vyškov

 

V roce 2019 si také připomeneme 30. výročí Sametové revoluce. K této události jsme připravili dvě akce.

Ve čtvrtek 24. 10. v 16.30 h. Literární čaj s politikem, diplomatem a spisovatelem Michaelem Žantovským
Akce zrušena


Michael Žantovský (* 3. ledna 1949 Praha) je český překladatel z angličtiny, tlumočník, psycholog, publicista, spisovatel, textař, politik a diplomat, od října 2009 do srpna 2015 velvyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Od září 2015 je ředitelem Knihovny Václava Havla.

Zdroj a podrobný životopis: Wikipedie
Seznam Žantovského děl v KKD Vyškov

 

25. 11. v 16.30 h. Literární čaj s Jiřím Dědečkem a Terezou Brdečkovou

Jiří Dědeček (* 13. února 1953 Karlovy Vary) je český písničkář, básník, textař, překladatel, spisovatel a autor četných rozhlasových a televizních pořadů. V letech 1973–1985 tvořil a vystupoval ve dvojici s Janem Burianem.

Zdroj a podrobný životopis: Wikipedie
Seznam Dědečkových děl v KKD Vyškov

Tereza Brdečková (* 10. února 1957, Praha) je česká spisovatelka, scenáristka, a filmová publicistka, dcera scenáristy a režiséra Jiřího Brdečky. S manželem Jiřím Dědečkem vede od roku 2013 rodiné nakladatelství Limonádový Joe zaměřené na ilustrované knihy a filmovou literaturu.

Zdroj a podrobný životopis: Wikipedie
Seznam Brdečkové děl v KKD Vyškov

V září se pro členy Klubu budou konat další Literární toulky. V prosinci se členové Klubu mohou těšit na zájezd do divadla. Informace sdělíme včas na těchto stránkách. Sledujte nás!

 

Michal Hvorecký vyrostl v rodné Bratislavě. Vystudoval estetiku na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře a v roce 2004 absolvoval semestr kreativního psaní na Univerzitě v Iowa City v USA. Dlouho působil na volné noze a prošel řadou profesí.
 
Pracoval kromě jiného i dva roky na výletní lodi na Dunaji (zkušenost zužitkoval při psaní románu Dunaj v Amerike). V letech 2000-2003 spoluorganizoval v Bratislavě hudební festival Wilsonic. Od roku 2014 pracuje v bratislavském Goetheho institutu