Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Připravujeme na 1. pololeti 2023

19.12.2022 12:19

Večery pod lampou
Úterý 10. 1. 2023 v 16.30
Beseda se speleologem, fotografem a vydavatelem knih Markem Audym.


Marek Audy (1969) je dobrodruh a romantik. Těžko ho potkáte na turistickém chodníku. Pokud ale zabloudíte z cesty do neschůdných zarostlých strání nebo vás rozvodněná řeka spláchne do divoké soutěsky, můžete jej zahlédnout, jak šťárá pod skalním převisem a hledá nějakou díru. Marek si příběhy nevymýšlí. Prožil je se svými blízkými a proto o nich píše s lehkostí a nadhledem.
Není náhodou, že stál u několika významných speleologických objevů. K těm nejvýznamnějším patří největší pískovcové jeskyně světa na venezuelských stolových horách, o kterých napsal několik knih. Cenou Egona Ervína Kische byla oceněna kniha Brány do Ztraceného světa (Jota 2008). Zatím poslední objev raritních termálních jeskyní se Markovi podařil v zapomenuté neosídlené oblasti na hranici Řecka a Albánie.
Do balkánských zemí začal jezdit již v dětství. Touha poznat poslední zbytky čisté jihoevropské přírody přerostla v lásku až posedlost, která provází příběhy na stránkách této knihy. Zdroj: autor.

Knihy Marka Audyho v KKD
 

Valná hromada
Úterý 7. 2. 2023 v 16.30


Volba nové předsedkyně spolku.






 

 

Literární čaj
Úterý 21. 2. 2023 v 16.30
Beseda se sociologem, spisovatelem a publicistou Stanislavem Bilerem.


Stanislav Biler (1982) vystudoval obor sociologie a mezinárodní vztahy a evropská studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, přispívá do médií A2larm, Deník N, Finmag, Respekt, či do Hospodářských novin, pracoval jako dramaturg České televize a v Kanceláři Veřejného ochránce práv. Spoluzakládal satirické hnutí Žít Brno.

Podílel se na místopisném průvodci To je Brno, kde s nadsázkou negativně popisoval obce v okolí Brna, což vzbudilo kontroverze. V roce 2020 vydal průvodce po Brně 111 míst v Brně, která musíte vidět. Na podzim 2017 mu vyšel román Nejlepší kandidát, politická satira o prezidentském kandidátovi Janu Novákovi. V roce 2021 vydal prózu Destrukce, environmentální a existenciální román z prostředí českého venkova, v němž učitel základní školy utíká z města na venkov, kde se pokouší smířit s beznadějí, rozpadem racionality a světa vůbec. V roce 2022 získal za tento román cenu Magnesia Litera v kategorii próza. Zdroj: Wikipedie

Knihy Stanislava Bilera v KKD
 

Literární čaj
Úterý 14. 3. 2023 v 16.30
Beseda s autorkou historických románů, jejichž děj se odehrává v období přemyslovského státu.


Zuzana Koubková (1973) vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze a je rostlinolékařka. Mezi její zájmy patří historický šerm, a několik let byla členkou historicko-šermířského spolku Záviš. Byl to právě tento koníček, který ji přivedl ke studiu odborných historických pramenů, a posléze i k literárnímu ztvárnění historických událostí a osudu některých osobností českých dějin. Zdroj: Wikipedie

Knihy Zuzany Koubkové v KKD

 
 
 
Literární čaj
Úterý 18. 4. 2023 v 16.30
Beseda s novinářem a spisovatelem Jiřím Peňásem.


Jiří Peňás vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor český jazyk a historie. Po absolutoriu v roce 1989 pracoval krátce jako zeměměřič a knihkupec.
V roce 1992 nastoupil do deníku Prostor, poté pracoval v Mladé frontě a Lidových novinách. Od roku 1995 vedl kulturní rubriku časopisu Respekt a od roku 2000 časopisu Týden. Od roku 2009 působí v deníku Lidové noviny. Od roku 2016 působí v internetovém deníku Echo24 a týdeníku Echo.
Získal cenu Novinářská křepelka za rok 1997. V roce 2001 vydal knihu Deset procent naděje. Společně s Ivanem Klímou získal Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2013. Zdroj: Wikipedie
 
 
 
Literární čaj
Úterý 16. 5. 2023 v 16.30
Beseda se spisovatelkou a novinářkou Simonou Votyovou.
 
Simona Votyová (1971) několik let působila v televizi Prima jako reportérka krimi ve hlavním zpravodajství. Poté nastoupila do neziskového sektoru v rámci projektu Nadace Vodafone Rok jinak. Stala se PR manažerkou v asociaci pomáhající lidem s autismem APLA (nyní Nautis). Pravidelně přispívala do několika časopisů, např. Žena a život, a měla vlastní blog na serveru Proženy.cz, který se jmenoval „14 000 dní do smrti“. Také se podílela na několika dokumentech (Duše za sklem, Zlatá mládež). V letech 2016–2018 natáčela reportáže pro Českou televizi do pořadu Gejzír. Podle její první knihy (Dalmatin Barvička) vznikl dětský muzikál Bílý dalmatin, který hrálo několik let divadlo Kalich pod režií Mirjam Landa. Vede dětskou populární kapelu Čiperkové, která ji vedle psaní knih v současné době zaměstnává. Zdroj: Wikipedie
 
 
Večery pod lampou
Čtvrtek 8. 6. 2023 v 16.30
Beseda s českým chirurgem, účastníkem misí Lékařů bez hranic a autorem knih Tomášem Šebkem.
 
Tomáš Šebek (1977) vystudoval všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Poté začal pracovat jako chirurg v Nemocnici Hořovice, v irském Dublinu a v současnosti v Nemocnici Na Františku v Praze. V roce 2010 se vydal na svou první misi pod hlavičkou organizace Lékaři bez hranic, a to na Haiti. Vrátil se tam o dva roky později, poté absolvoval dvě mise v afghánském Kundúzu. V lednu až březnu 2017 pracoval na misi v Jižním Súdánu. Vytvořil a spustil projekt pod názvem Portál uLékaře.cz, jedná se o alternativu on-line komunikace s lékaři v reálném čase.

Ocenění:
Cena za statečnost (2015), udělil Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů[5]
Cena čtenářů České knihy 2016 za knihu Mise Afghánistán[6]
Cena Celestýna Opitze (2018) za vzor v péči o nemocné a potřebné, udělil řád milosrdných bratří
Zdroj: Wikipedie
 
 
 
Změna programu vyhrazena.