Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Připravujeme na 2. pololetí 2022

30.06.2022 14:32

Literární čaj
Pondělí 19. 9. 2022 v 16.30 h.
Beseda se spisovatelkou, hispanistkou a novinářkou Markétou Pilátovou.


Píše romány, povídky, písňové texty a knížky pro děti. Pravidelně spolupracuje s českými médii, zejména s týdeníkem Respekt, Lidovými novinami, Právem a Českým rozhlasem. Píše pro ně eseje, recenze, sloupky, reportáže a komentáře.

Web Markéty Pilátové

On-line literární stream z 13. 4. 2021

Knihy Markéty Pilátové pro děti a dospělé v naší knihovně

 

 

Přeloženo na 2023. Termín včas sdělíme

Literární čaj
Pondělí 3. 10. 2022 v 16.30 h.
Beseda se spisovatelkou, novinářkou, překladatelkou a scenáristkou Michaelou Klevisovou.


Hned za svou prvotinu, román s detektivní zápletkou Kroky vraha obdržela v roce 2008 od české sekce mezinárodní Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Ocenění získala v pouhých dvaatřiceti letech a stala se tak nejmladší držitelkou tohoto ocenění v České republice. Román se odehrává v prostředí staré pražské vilové čtvrti a zápletka se točí okolo trhu se starožitnostmi a uměním.

Třetí detektivní román autorce vyšel v roce 2011 pod názvem Dům na samotě a o rok později za něj Klevisová opět získala Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivní knihu roku. Román se odehrává zčásti v romantickém mlýně na samotě ve Středních Čechách, zčásti v prostředí koňských dostihů.

Web Michaely Klevisové

Knihy, které napsala a přeložila Michaela Klevisová, v naší knihovně

 

 

Večer pod lampou
Hudebně literární pořad
Čtvrtek 13. října 2022 v 16.30 h.
Listověj - hudba z Vysočiny:
Pocta básníku Janu Zahradníčkovi


Listověj, hudba z Vysočiny, je volným pokračováním kapely Žalozpěv. Jejím nosným tématem byla mystická krajina Vysočiny a literární kořeny doby florianovské. Tedy čas, kdy se na Vysočině setkali Jakub Deml, Otokar Březina, Anna Pammrová, Jan Zahradníček a Bohuslav Reynek.

Svoje dílo kapela zhmotnila na několika CD nosičích, ve sbírkách básní a textů „Ptal jsem se skřivanů“, „Povřísla“, „Blahobyt“ a „Slzy Matky Těšitelky“ a také v nejednom rozhlasovém pořadu. Především však v mnoha setkáních s posluchači a v doteku krásných míst.

Web skupiny Listověj

Verše Jana Zahradníčka a knihy o něm v naší knihovně

 

 

Literární čaj
Úterý 1. listopadu 2022 v 16.30 h.
Beseda se spisovatelem, básníkem, prozaikem, esejistou, dramatikem a textařem Petrem Stančíkem.


První veřejně otištěný text autora byla esej Smrt živá, která vyšla roku 1990 v časopisu Iniciály.
Do konce roku 2006 většinou publikoval pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, od roku 2007 pod svým občanským jménem.
Jeho texty byly přeloženy do angličtiny, francouzštiny, španělštiny, němčiny, polštiny, bulharštiny, maďarštiny, litevštiny, slovinštiny, chorvatštiny, makedonštiny i albánštiny.

Kromě literatury se věnuje také historii pozdního středověku, zejména zbořené gotické kapli Božího Těla a Krve na Novém Městě pražském a Bratrstvu obruče s kladivem.

Za knihu Mlýn na mumie. Převratné odhalení komisaře Durmana získal ocenění Magnesia Litera 2015 za prózu.

Zdroj Wikipedie

Knihy Petra Stančíka v naší knihovně

 

 

Večer pod lampou
Hudebně literární pořad
Listopad 2022 (datum bude upřesněn)
Jan Skácel - 100 let
Účinkují: Mgr. Libuše Procházková a Mgr. Dalimil Ševčík


Před sto lety, 7. 2. 1922, se narodil Jan Skácel, jeden z posledních básníků, kterého si pamatují všichni. Možná je to tím, že jeho básně promlouvají k našemu dětství, možná proto, že jsou tak zpěvné. Nebo je to reklamou na minerálku?
Článek

„Je to tak snadné najít cestu k nám… / Okolo potoka / po kterém pírko plave, / přes zídku přelézt, / nadejít si humny, / na mostku postát, / nad hučícím splavem / slovíčka hledat vhodná pro pěnu, / zase je zahodit / a jít.“

Už je to sto let, co se narodil Jan Skácel, ale do světa jeho poezie se pořád vstupuje velmi lehce. Slovo svět tu přitom není použito náhodou. Psaní jihomoravského autora, rodáka z obce jménem Vnorovy, dodnes připomíná literární krajinu se svou vlastní mytologií.

Zdroj

Verše Jana Skácela v naší knihovně

 

 

Literární čaj
středa 7. prosince 2022 v 16.30 h.
Beseda s autorkou knih pro dospělé, pohádek pro děti a Krkonošské kuchařky Dankou Šárkovou.


Vlastním jménem Šárka Denková, píše společenské romány a ráda cestuje. Tvrdí, že život je velká inspirace a studnice námětů, o čem psát. Všechny její knihy pro dospělé pojednávají o vztazích v rodinách, na pracovišti a některé jsou i s kriminální zápletkou.

Vede kurzy automatického psaní, kde učí své klienty, jak vidět v obrazech a umět to zapsat. Velice ráda cestuje. Se svým partnerem procestovala Afriku a Asii. Věnuje se ručním pracím, zejména pletení. Ráda relaxuje a nabírá energii na hřbetu koně a při túrách po hřebenech hor.

Web Danky Šárkové

Knihy Danky Šárkové v naší knihovně