Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Podorlické putování s Klubem

22.09.2019 11:44

Zářijové literární toulky nás zavedly na Podorlicko, do míst, v nichž se nacházejí četné historické a kulturní památky. Mnohá místa jsou spjata i s životem a tvorbou literárních osobností. To byl důvod, proč jsme si zvolili tento kraj.

První zastavení bylo spojeno se spisovatelem Karlem Poláčkem. Jeho památník se nachází v synagoze a je spojený s Regionálním židovským muzeem v Rychnově nad Kněžnou. Muzeum dokumentuje historii židovství v Podorlicku a zároveň připomíná život a dílo rychnovského rodáka, spisovatele a humoristy Karla Poláčka.

Poté naše cesta vedla do Opočna, kde nás po chutném obědě nebo procházce zámeckou zahradou – jak se komu zamlouvalo – čekala prohlídka jednoho z nejkrásnějších renesančních zámků v Čechách – Státního zámku Opočno, zařazeného do seznamu národních kulturních památek ČR. Zámek vznikl přestavbou původně gotického hradu v 16. století. Jeho nejvýznamnějšími majiteli byli Trčkové z Lípy a později Colloredo – Mansfeldové. Po r. 1945 byl zámek konfiskován, nicméně od r. 1993 je předmětem restitučních nároků potomků rodu Colloredo – Mansfeldů. Kromě unikátních sbírek zbraní a obrazů je zde k vidění i obraz, o němž se předpokládalo, že by jeho autorem mohl být Hieronymus Bosch.  

Dalším místem, které jsme si pro náš výlet naplánovali, byl rodný dům Aloise Jiráska v Hronově. Po příjezdu do Jiráskova rodiště jsme ihned věděli, kam zamířit, protože zářivě bílé roubené stavení na okraji parku, kde na nás shlížela v nadživotní velikosti socha spisovatele, nebylo nutné dlouze hledat. Po prohlídce Jiráskova rodného domu jsme před sochou pořídili i společné foto.

Posledním místem našeho podzimního literárního toulání byl Náchod, spjatý pro nás především s Josefem Škvoreckým, který nás čekal  - tedy jeho socha -  na lavičce na náměstí T.G. Masaryka. Někteří neodolali a pořídili si na památku foto se spisovatelem, který zde prožil své mládí, na něž odkazuje román Zbabělci a povídka Prima sezóna. Také jsme si prohlédli kostel sv. Vavřince, někteří vyběhli nahoru k zámku, a jiní zase dali přednost poklidu u kávy v Danyho kavárně hotelu Beránek. Návštěva tohoto malebného města byla hezkou tečkou za naším celodenním putováním  Podorlickem.  

Krásný, téměř letní den a bezpečná a pohodová jízda přispěly ke spokojenosti účastníků, kteří avizovali, že se už těší na další „literární zastávku“ v některém z koutů naší země.  

Text Bc. Marie Kachlíková  
Foto Jaroslav Němeček