Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Májové nokturno naplnilo sál

31.05.2013 18:49

Příslovečný špendlík by byl slyšet po dopadu na podlahu...takové ticho se rozhostilo ve společenském sále knihovny, když na pódium vystoupil Alfréd Strejček a jeho působivý hlas se nesl prostorem. Májové nokturno – jak byl tento komponovaný pořad nazván – si přišlo vyslechnout desítky Vyškováků i lidí z blízkého i vzdáleného okolí. Slova Máchovy povídky Marinka v původní obrozenecké podobě v podání umělce zaujala a okouzlila. Přítomní, kteří do posledního místa zaplnili sál, se nechali unášet krásou jazyka i nádherným umělcovým  přednesem. Alfrédu Strejčkovi zdatně sekundoval kytarista Štěpán Rak. Jeho virtuózní kytarový doprovod podtrhával a  násobil dojímavou atmosféru. Neutuchající potlesk odměnil na závěr vystoupení obou umělců.

Klub přátel KKD si může na své konto připsat další zdařilý pořad. Znovu se potvrdilo, že lidé umějí ocenit kvalitu. A to zavazuje. Proto i v budoucnu chceme zvát umělce, kteří dokáží zaujmout a oslovit publikum.

Fotogalerie

Víte, že...
... roku 2012 vznikl ve Vyškově a Sloupu v Moravském krasu amatérský film volně inspirovaný stejnojmennou povídkou Karla Hynka Máchy. Marinka?

Titulní roli Marinky si zahrála vyškovská rodačka, nynější studentka herectví na Jamu, Sarah Haváčová. Role básníka Hynka se zhostil čerstvý držitel Thalie za rok 2012 Matouš Ruml. Režisérské taktovky se chopil neznámý Lukáš Koláček, který napsal scénář filmu společně s Igorem Petríkem. Už od prvopočátku vše koncipovali pro herečku Sarah Haváčovou, bez níž by film nevznikl.

Díky hlavním sponzorům, městu Vyškovu, Městysi Sloup v Moravském krasu a nadaci Tři brány, tedy vznikl snímek oceněný již na několika festivalech. Na Mladé kameře Uničov 2013 získal film čestné uznání, v regionálním kole v Martině na Slovensku získal film cenu. Zatím největší úspěchy slavila Marinka v krajském kole Českého videosalonu 2013 v Hradci Králové, kde obdržela cenu Petra Primy za nejlepší kameru pro Drahoslava Lysáka, dále čestné uznání za herecký výkon Sarah Haváčové a především 1. místo za nejlepší hraný film. Díky tomuto úspěchu se Marinka ve dnech 14. až 15. června zúčastní celostátního finále Českého videosalonu 2013 v Ústí nad Orlicí, v němž bude usilovat o titul český neprofesionální film roku.