Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Když se manželství vydaří…

26.11.2019 14:16

Ani věřit se nechce, jak ten čas letí. Bylo to na počátku března roku 2012, kdy jsme na Literárním čaji přivítali manželskou dvojici Terezu Brdečkovou a Jiřího Dědečka. A včera, 25. listopadu 2019, k nám přijeli znovu.

Spisovatelka, scénáristka a publicistka, dcera Jiřího Brdečky, četla ukázky ze svého díla. Publikum pobavily ukázky z jejích fejetonů, nepostrádaly vtip a humor. Potom představila svůj nejnovější román  Zrcadlo Serafina. Tento dobrodružný román se odehrává mezi Prahou, Paříží a Benátkami před vypuknutím  třicetileté  války. Autorka hovořila o tom, jak moc ovlivnila vznik této knihy četba jejího oblíbeného Alexandra Dumase. „Všechno, co je v pozadí, je pravda, všechno vpředu je vymyšleno,“ těmito slovy slavného romanopisce se řídila i Tereza Brdečková. Ukázka z románu potvrdila, že půjde o zajímavé čtení.

Jiří Dědeček, básník, textař, překladatel a písničkář,  prokládal čtení a povídání své ženy písničkami. Samozřejmě svými vlastními, které glosovaly události minulé i současné a nepostrádaly humor. Ale slyšeli jsme i písně z repertoáru Jacquese Brela, které interpret zpíval zčásti v originále a zčásti ve svém vlastním překladu.

Naši hosté nám pověděli i o svém nakladatelství Limonádový Joe. Už z názvu je patrno, komu tímto počinem vzdali hold. V nakladatelství vycházejí knihy obou autorů, ale vydali také reprezentativní publikaci věnovanou Jiřímu Brdečkovi.

Ani toto druhé  setkání se sympatickou manželskou dvojicí nezklamalo. Loučili jsme se s přáním krásných Vánoc a s nadějí, že naše setkání nebylo poslední. Vždyť se říká „do třetice…“

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie, autor fotografií Anry Lukáč