Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Čtvrté Literární toulky

08.06.2012 08:13

I když předpověď počasí slibovala oblačno a místy přeháňky, z nebe nakonec nespadla ani kapka a sluníčko krásně hřálo. To byla ta nejkrásnější kulisa ke čtvrtým Literárním toulkám našeho Klubu.

První krátké zastavení se konalo na prostějovském hřbitově. Postáli jsme u hrobu Jiřího Wolkera - básníka, „jenž miloval svět a pro jeho spravedlnost šel se bít“ a jehož nadějný život ukončila nevyléčitelná choroba v pouhých dvaceti čtyřech letech. Za nedlouho nám v pamětní síni muzea Prostějovska odborná pracovnice zasvěceně popovídala o jeho krátkém, ale velmi bohatém životě. Pohledem na básníkův rodný dům jsme se s Prostějovem rozloučili a přesunuli se do Čech pod Kosířem.

Tam jsme se krátce seznámili s historií místního zámku, kam často zajížděl na návštěvu k hrabatům Silva-Tarouca významný český malíř Josef Mánes. Mánesův pobyt v tomto kraji  obohatil jeho dílo o řadu obrazů, z nichž nejslavnější jsou Líbánky na Hané. Procházka rozsáhlým parkem s unikátními dřevinami dovezenými z celého světa byla příjemným osvěžením.

Cesta nás dále vedla do Loštic. Oběd v restauraci „U Coufalů“, kde připravují speciality z vyhlášených loštických tvarůžků, nás posílil a příjemně naladil na poslední návštěvu. V domě, kde strávil 22 let malíř, ilustrátor a grafik Adolf Kašpar, jsme vyslechli velmi poutavé povídání o umělcově životě, o jeho tvorbě, prohlédli si exponáty dokumentující vyslechnuté informace a pobyli v mistrově zajímavém ateliéru. Pracovnice památníku nás seznámila i s pozoruhodností a světovou raritou – loštickými poháry.

Plni dojmů jsme se vraceli k domovu. Rozešli jsme se s pozváním na další letní toulky, které nás 21. srpna 2012 povedou po stopách Boženy Němcové. Bližší informace o pátých Literárních toulkách koncem června na tomto webu.

Fotogalerie