Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Chlapec ve žlutém tričku

28.01.2019 13:35

Drobný, nenápadný, usměvavý, s brýlemi na nose, i tak může vypadat český spisovatel a básník. Jak sám zdůrazňoval – nezávislý spisovatel, žijící a tvořící mimo všech oficiálních směrů a proudů. Jaroslav Irovský. Rodák ze Slušovic u Zlína k nám přijel z Olomouce, kde žije.

Nejprve představil sebe, pak svou tvorbu. Má za sebou spletitou a bouřlivou životní etapu: smrt matky, deprese, drogy, alkohol, sex. To vše ho nakonec přivedlo do psychiatrické léčebny v Kroměříži. A tam v knihovně našel dílo autora, který se stal jeho idolem. Seznámil se s knihami Charlese Bukowského. A začal sám psát. A do svých knih (má na svém kontě čtyři prozaické a dvě básnické) vkládal svůj život, své prožitky. Nemá rád, když se o něm říká, že je český Bukowski. Jakkoli tohoto v Německu narozeného amerického spisovatele považuje za svůj vzor, chce být svůj, jít svou vlastní cestou.

Ze svého díla přečetl několik ukázek. A tady se projevila  inteligence našeho hosta, což jsem velmi ocenila. Naprosto správně zhodnotil, jaké publikum má před sebou, a tím řídil výběr ukázek. Mohly být různé, ale on zvolil takové, které pobavily, rozesmály a v žádném případě nepohoršily.

Pochlubil se, že jeho poslední kniha …s duší beadníka byla nominována na Cenu Magnesia litera. I když neustále prohlašoval, jak je nezávislý, bylo patrno, že ho tento úspěch velmi potěšil.

Lze konstatovat, že Večer pod lampou s Jaroslavem Irovským byl velmi osvěžující.

Mgr. Libuše Procházková