Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Alena Mornštajnová nezklamala

07.05.2019 20:01

Navštívila nás česká spisovatelka a překladatelka Alena Mornštajnová. Těšili jsme se na ni nejen proto, že dnes patří spolu s Patrikem Hartlem k nejprodávanějším českým autorům vůbec. Naplněný Společenský sál knihovny potvrzoval i fakt, že její knihy jsou čtenáři vyhledávané.

Z Valašského Meziříčí, kde se narodila a kde žije, přijela vlakem a už před šestou ji čekala další cesta do Prahy. A tak si na besedu s vyškovskými čtenáři vyčlenila půldruhé hodiny. Tento čas plně využila. Energie z ní přímo čišela. Živě a poutavě představila své čtyři dosud vydané knihy pro dospělé čtenáře a jednu knihu pro děti. V roce 2013 vyšel  její debutový román Slepá mapa, který byl v užší nominaci na Cenu Česká kniha 2014. Další román Hana se stal nejčtenější, čtenářsky nejoblíbenější knihou autorky. Ale i romány  Hotýlek a Tiché roky si našly své čtenáře. Mluvila o tom, odkud čerpala náměty pro své romány, jak shromažďovala materiál, jakým způsobem knihy vznikaly. Snažila se, aby každá kniha byla trochu jiná, ale vždycky pro čtenáře přitažlivá. Náměty všech čtyř románů jsou závažné, proto psát knihu pro děti Strašidýlko Stráša  bylo pro autorku – alespoň podle jejích slov – určitou relaxací.

Řeč došla i na připravovanou inscenaci podle románu Hana. Chystá ji Národní divadlo Brno. Premiéra je stanovena na 7. června. Režie se ujal Martin Glazer.

Na Literárním čaji došlo i k milé chvilce. Paní Mornštajnová se poprvé tváří v tvář setkala se svojí korektorkou, s níž spolupracuje už šest roků, s paní Dagmar Procházkovou. A ta krátce popovídala o spolupráci s autorkou.

Setkání s Alenou Mornštajnovou se určitě zapíše do paměti všech účastníků Literárního čaje. V myslích jim zůstanou vzpomínky na usměvavou tmavovlásku, která své povídání dokázala protknout humorem a která si uměla udělat legraci i sama ze sebe. Zkrátka – Alena Mornštajnová nezklamala. Stejně jako nezklamou její knihy.

Mgr. Libuše Procházková, předsedkyně Klubu přátel KKD

Fotogalerie 
Autorka fotografií Vendy Zedková