Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Z Londýna do Vyškova

03.11.2014 08:12

Spisovatelka, překladatelka a taxikářka Iva Pekárková žije v Londýně. Proto jsme velice ocenili, že při svém nedlouhém pobytu v České republice zavítala i do vyškovské knihovny na říjnový Literární čaj o páté. Těšili jsme se a zároveň jsme byli zvědavi. Pekárková nepatří k autorům, kteří jsou přijímáni bez výhrad. Její otevřenost, s níž píše o záležitostech sexu, díla plná „naturalistické“ erotiky ne každý čtenář vítá.

Spisovatelku čekal zcela naplněný Společenský sál knihovny, mezi návštěvníky nebyli jen členové Klubu a co potěšilo, přišla řada lidí mladých a středního věku. Zkrátka Pekárková „přitáhla“ hodně přátel knihovny.

Autorka začala představením své poslední knihy Beton, která byla vybrána do podzimní Knihománie jako jediný český beletristický zástupce. Přečetla povídku, která dala celé knize název. I když čtení bylo poněkud dlouhé, povídka zaujala.

Pak následovala beseda. Otázky padaly jedna za druhou: do jaké míry je obsažen v knihách její vlastní život, jakým způsobem píše (překvapilo nás, že píše rukou, tento způsob prý jí umožňuje lépe sledovat proud myšlenek  a zachytit je), jaké byly důvody jejího přestěhování z Ameriky do Čech a pak do Anglie (důvodem prý byl pokaždé muž), jak se orientovala jako taxikářka v ulicích New Yorku, byla-li v ohrožení života při svém zaměstnání („ano, několikrát, ale protože chtěli peníze, rychle jsem je dala a oni utekli“), zda se jí stýská po zemi, ve které právě není (stýská se jí prý jen po zemi, v níž zůstal  její miláček, takže teď právě po Anglii), co čte (dala prý se i do Klostermanna a docela ji zaujal, ze současných autorů ji uchvátila kniha Markéty Pilátové Tsunami blues).

Po skončení besedy spisovatelka nabídla k prodeji své knihy. Ve chvíli byly rozebrány. Návštěvníci si je odnášeli i s milým věnováním.

Několik účastnic čaje doprovodilo pak Ivu Pekárkovou do penzionu Chalupa u městské brány, kde byla ubytována, a tam strávily v neformálním povídání další příjemné chvíle.

Chtěla bych na závěr poděkovat těm členkám Klubu, jejichž výborné zákusky dotvářejí atmosféru našich klubových večerů.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie

Reportáž regionální televize - 14. minuta a 23. vteřina