Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Valná hromada 2022

24.02.2022 07:34

V úterý 22. 2. 2022 se v Knihovně Karla Dvořáčka sešlo téměř sedmdesát členů Klubu přátel KKD, aby na Valné hromadě zhodnotili svou činnost v roce 2021 a naplánovali akce na rok 2022.

Rok 2021 byl již druhým „covidovým“ rokem, v němž jsme opět, jako v roce 2020, museli respektovat vládní epidemiologická nařízení. V prvním pololetí byla zakázána veřejná shromažďování, což ovlivnilo naše stěžejní projekty – Literární čaje, Večery pod lampou i Literární toulky. První dva projekty navázaly na zkušenosti z roku 2020 a přesunuly se do on-line podoby.  Díky obětavé práci paní Zdeňky Adlerové získaly literární streamy v jejím podání oblibu a značné množství sledovatelů. Dokázala přitáhnout pozornost i k dalším on-line pořadům, které už nebyly v režii Klubu přátel (např. k pořadu Vyškovsko má talent). Všechna videa můžete zhlédnout na Youtube kanále KKD.

Mohli jsme se tak setkat, byť jen virtuálně, např. se zahraničním zpravodajem a publicistou Jakubem Szántó, s českou herečkou, hudebnicí, režisérkou, moderátorkou a autorkou dětských knih Markou Míkovou, s emeritním kriminalistou a spisovatelem Ladislavem Beranem, s českou spisovatelkou, hispanistkou a novinářkou Markétou Pilátovou, se spisovatelkou a publicistkou Zuzanou Maléřovou a dalšími.

Ve druhé polovině roku se již mohly konat, za dodržení aktuálně platných hygienických opatření, „živé“ akce. Využili jsme této situace a v říjnu jsme přivítali českou spisovatelkou s bulharskými kořeny Biancu Bellovou. V listopadu se v literárně-hudebním pořadu Hrobař tour představil olomoucký nezávislý spisovatel Jaroslav Irovský. Jeho autorské čtení bylo doprovázeno koncertem dvou členů legendární pop rockové kapely Premier ze Zlína.

V září jsme se vypravili na Literární toulky. Navštívili jsme zrekonstruovaný Památník Jana Amose Komenského ve Fulneku a absolvovali s průvodcem krátkou procházku tímto malebným městečkem. V Hradci nad Moravicí jsme si prohlédli tzv. Bílý zámek, jehož dějiny jsou spojeny s řadou významných osobností. Pobýval v něm a tvořil např. i slavný Ludwig van Beethoven. Poslední zastávka byla na hradě, tyčícím se nad Moravskou bránou, Helfštýně.

Komponovaným pořadem jsme vzpomněli 10. výročí založení Klubu přátel KKD. Potěšila nás účast nejvyšších představitelů města, starosty i všech tří místostarostů a vedoucí odboru školství a kultury. V kulturním pořadu se představila operní pěvkyně Viera Gulászi-Maňásková, jejíž krásný zpěv všechny přítomné zaujal a okouzlil. Příjemnou atmosféru navodila vokální skupina Za5 pod vedením Ondřeje Vašíčka.

V letošním roce jsme již přivítali herce Michala Isteníka a spisovatele Karla Kostku, Čecha s naměřeným nejvyšším IQ, známého pod pseudonymem Karel Cubeca. V následujícím období se těšíme mimo jiné na spisovatelky Lenku Chalupovou, Pavlu Horákovou a Michaelu Klevisovou. Vzácným hostem bude v červnu architekt, herec a spisovatel David Vávra. Ani letos nevynecháme Literární toulky či návštěvu divadla.

Věříme, že činnost našeho spolku je pestrá a v budoucnu přiláká mezi naše členy další milovníky literatury a kultury vůbec.

Mgr. Libuše Procházková, předsedkyně Klubu přátel KKD

Foto Jan Kolfík a archiv KKD

Kompletní výroční zpráva