Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Upleť čtverec!

25.07.2016 14:56
 
Organizátorům jsme odeslali tři napěchované „banánovky“ čtverců. Zapojily se také obecní knihovny. Všem pletařkám mnohokrát děkujeme!
 
Knihovna Karla Dvořáčka a Klub přátel KKD se připojují k charitativnímu projektu Knit A Square, který pomáhá sirotkům, opuštěným dětem a dětem s AIDS v Jižní Africe. Odhaduje se, že takových dětí  je v Africe kolem 15 milionů, z toho v Jižní Africe kolem 1,4 milionů. Uplést nebo uháčkovat čtverec zabere necelou hodinu a může pomoci zachránit dětský život.
 
Čtverce, které lidé pletou a háčkují na celém světě, jsou v Jižní Africe sešívány do dek pro děti, o které se nemá kdo starat. Na jednu deku je potřeba 35 čtverců.
 
Uplést nebo uháčkovat čtverec je velice snadné. Je to ideální projekt  pro dospělé i dětské začátečníky, pro všechny milovníky ručních prací, kteří si ale netroufají nebo nemají čas na velké výrobky, děti ve školách i pro tvořivé babičky doma, v klubech či domovech  důchodců nebo pro klienty v denních stacionářích.
 
Cílem je vytvořit – uplést nebo uháčkovat čtverec libovolného vzoru a barvy o rozměrech 20×20 cm. Lze použít přízi syntetickou nebo kombinaci vlny s umělou příměsí. Hlavně, aby pak pokrývka ze čtverců byla hřejivá, příjemná a nekousavá.
 
Čtverce  jsou dobrovolníky sešívány až na místě. Dobrovolníci kombinují v každé dece čtverce poslané z různých konců světa, různé barvy, vzory a styly. Pokud by byly zaslány  již sešité celé deky, musela by organizace Knit a Square  platit  za každý kus dovozní clo.
 
Po dohotovení  každého čtverce je potřeba nechat ocásek dlouhý cca 50 cm, aby bylo možné k sobě čtverce sešít. Ocásek je potřeba pak ke čtverci „přimotýlkovat“, aby se nezašmodrchal s jinými.
 
 

Vyzýváme obyvatele Vyškova i okolí, přineste prosím do 22. července 2016 čtverce do naší knihovny, odkud budou hromadně odeslány. Můžete také plést/háčkovat přímo v knihovně, v dětském oddělení ve 3. podlaží z našeho materiálu.

Další informace v češtině  a v angličtině  nebo na e-mailu adlerova(at)kkdvyskov.cz
 
Děkujeme, že s námi pomáháte.