Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Tvůrce ceny Magnesia Litera mezi námi

17.02.2020 08:17

„Přišla jsem na Čaj jen z povinnosti, ale odcházela jsem nadšená,“ prohlásila jedna z členek Klubu po návštěvě Literárního čaje 29. ledna 2020. Hostem byl Pavel Mandys, literární, komiksový a filmový kritik, publicista a spisovatel. Právě on zaujal přítomné svým zajímavým povídáním.

Důvodem našeho pozvání byl fakt, že Pavel Mandys je spoluzakladatelem a organizátorem literární ceny Magnesia Litera. A protože na našich Čajích se představila celá řada nositelů této prestižní ceny, zajímalo nás zákulisí jejího udílení. Jak vznikl nápad vytvořit tuto cenu, odkud se vzal její název, jak probíhají nominace a konečný výběr laureátů, kdo tvoří komisi, jaká jsou kritéria pro hodnocení – na tyto a řadu dalších otázek odpovídal náš host. Dnes už víme, jaká je organizace soutěže, kdo může nominovat, kolik členů mají jednotlivé poroty (pro každou kategorii je samostatná porota) a celou řadu dalších zajímavostí spojených s Magnesií Literou. Byli jsme zvědavi i na to, jaké knihy čte Pavel Mandys, ke kterým knihám se vrací, zda se jeho vlastní hodnocení díla shoduje s názorem poroty. Seznámil nás také s knihami, jejichž je autorem nebo spoluautorem.

Lednový Literární čaj byl dalším zajímavým setkáním. Poznali jsme člověka, který pro současnou českou literaturu odvádí záslužnou práci.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie