Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Srpnové Literární toulky

09.07.2020 13:04

Vážení členové Klubu přátel KKD,
koronavirová krize nás donutila, abychom změnili program plánovaných srpnových Literárních toulek. Památník J. A. Komenského ve Fulneku, který měl být po rekonstrukci otevřen v roce 2020, bude přístupný až v roce 2021. Náplň našeho zájezdu bude následující:

Nejprve navštívíme expozici J. A. Komenského v Přerově, která byla nově přebudována a upravena a je velmi zajímavá.

Z Přerova pojedeme do Valašského Meziříčí, města, které je vstupní branou do Moravskoslezských Beskyd. Někdy bývá nazýváno Valašskými Athénami. Městem, jehož historické jádro bylo v r. 1992 prohlášeno památkovou zónou, nás provede odborný průvodce. Ve městě jsou hned dva zámky – Žerotínů a Kinských. Chtěla bych připomenout, že ve Valašském Meziříčí žije a tvoří spisovatelka Alena Morštajnová, kterou jsme poznali na našem Literárním čaji.

Nedaleko od Valmezu je Dlouhá Lhota a v ní se nachází zajímavá památka – dřevěný evangelický kostel postavený v roce 1783 po vydání tolerančního patentu. Vznikl podle tolerančních zákonů a je zachován v původní podobě. Dvacet let zde působil jako farář spisovatel Jan Karafiát, autor Broučků.

Poslední zastavení bude v Holešově. Navštívíme zámek s nádhernými nástropními malbami a bohatou štukovou výzdobou a světový unikát, místní synagogu.

Věřím, že tento program Vás zaujme a naplní Vás novými poznatky a zážitky.

Jelikož zbývá ještě několik volných míst, neotálejte s přihlášením. Od 10. srpna budete moci zaplatit poplatek, cena zájezdu bude 300 Kč.
Zájezd se koná v sobotu 29. srpna 2020. Bližší informace sdělíme později. Sledujte tyto stránky!

Mgr. Libuše Procházková, předsedkyně Klubu přátel KKD