Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Skleněný pokoj zaujal

24.03.2015 13:03

O zájezd do Městského divadla v Brně na inscenaci Skleněný pokoj byl už předem velký zájem. Místa byla obsazena téměř okamžitě. V neděli 22. března jsme se dočkali.

Hra napsaná podle románu Simona Mawera měla premiéru 7. února 2015 a zúčastnil se jí sám spisovatel. Autorem dramatizace je Stanislav Moša, který rovněž hru režíroval. Hudbu složil Zdeněk Merta.

Děj hry je spjatý s Brnem. Líčí osudy manželů Liesel a Viktora Landauerových, kterým slavný architekt postaví nad městem úchvatnou moderní vilu s velikým proskleným pokojem. I když jména jsou změněna, divákovi je jasné, že manželé Landauerovi jsou Greta a Fritz Tugenhatovi, a tudíž ona vila je slavná Tugendhat. Skleněným pokojem prochází evropské dějiny od třicátých do devadesátých let 20. století. Soukromé osudy hrdinů korespondují s dějinnými zvraty. Ukazuje se, že jen bohatství ke štěstí nestačí. Nic není na věky, vše se může v jednom okamžiku změnit.

Přestože představení trvalo tři hodiny, rozhodně nenudilo. Divák je do děje vtažen  i díky nápaditě řešené scéně, která umožňovala téměř filmové střihy, výbornými kostýmy  a v neposlední řadě i vyrovnanými hereckými výkony, mezi nimiž vynikla Ivana Vaňková v roli Hany Hanákové.

Zhlédnout  povedenou dramatizaci literárního díla přiblíží diváka literatuře. A to je dobře. A je to také důvod, proč jezdí do divadla náš Klub. Skleněný pokoj určitě nebyl posledním představením, které spolu navštívíme.

Mgr. Libuše Procházková