Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Orlovický rodák

06.10.2016 07:46

Z těch, kteří přišli v pondělí 26. 9. na Literární čaj, málokdo znal jméno František Antonín Šípek. Doc. dr. Libor Martinek, Ph.D., působící na Slezské univerzitě v Opavě, svou prezentací všem přítomným tuto zajímavou literární osobnost představil. F. A. Šípek vyrůstal v Orlovicích blízko Vyškova, kde se v roce 1921 narodil. Ačkoli verše psal od mládí, vyučil se mlynářem. Bohužel tato profese mu přivodila těžkou nemoc – astma. Proto už v roce 1957 odchází do invalidního důchodu. Na stáří se přidala ještě cukrovka, takže v 60 letech umírá.

Od roku 1950 žil v Krnově. Tvořil své literární dílo a čile se účastnil kulturního života. Když mu po roce 1969 bylo zakázáno publikovat, pořádal besedy, přednášky pro mládež a autorská čtení.

Celým jeho literárním  dílem prolíná víra ve vítězství dobra. Mnohé básně jsou inspirovány jeho dětstvím na hanácké vesnici. To vše najdeme ve sbírkách Blíž k zemi, Zpěv nad městem, Strom přes cestu, Vox humana, Když zrno tluče křídly, Jen jednou stěhovavý pták.

Na závěr nás čekalo milé překvapení. Ukázalo se, že mezi hosty Čaje sedí paní ing. Helena Zelená, která je příbuznou básníka Šípka, maminka paní Zelené byla jeho sestřenicí. Paní inženýrka ukázala básnické knížky s osobním věnováním básníka. Vyprávěla o návštěvách pana Šípka v jejich rodině.

Náš duševní obzor se zase rozšířil. Od 25. září víme, že v nedalekých Orlovicích se narodil člověk, který se z mlynáře stal českým básníkem a zařadil se mezi významné představitele literatury tvořené na česko-polském pomezí.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie