Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Narodil se na popravišti

02.10.2014 16:22

Vratislav Ebr přišel na svět  asi 20. října 1942 v pankrácké věznici. Narodil se totiž sestře parašutisty Valčíka, jednoho z těch, kteří spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heidrycha. Paní Sivkovou nechali porodit a pak ji poslali do koncentračního tábora do plynové komory. To už byl otec Vratislava mrtvý. Němci ho zastřelili v říjnu, aniž se dověděl o narození syna. Chlapec byl do konce války v kojeneckém ústavu v Praze - Krči a pak ho adoptovali manželé Ebrovi. Až dvanáct roků po válce mu pověděli o jeho skutečné rodině. Tři starší sourozenci, o které se starali příbuzní a rodinní přátelé, vůbec netušili, že jejich bratr žije, domnívali se, že zemřel spolu s matkou.

Ebrovi se o Vratislava starali s láskou. Podařilo se jim vychovat člověka, který rozdává radost a úsměvy všem, se kterými se potkává. Takového ho poznali i návštěvníci Literárního čaje o páté 30. září. Jeho živé a vtipné povídání o knihách, o lidech kolem knih posluchače velmi bavilo. Knihy jsou od malička velkou láskou Vratislava Ebra. I proto se vyučil knihkupcem a v určité době vedl známé Arbesovo knihkupectví v Praze. Stále je zahrabán v knihách, za svůj život jich nashromáždil úctyhodné množství. 

Ovšem knížky nejenom čte. On v nich hledá to, co jiní přehlédnou. Zaznamená větu, myšlenku a z těch drobností pak tvoří malá, roztomilá dílka, knížky pro potěchu duše. Ve svém vystoupení názorně předvedl, jak jeho knížky vznikají. Také se představil jako talentovaný recitátor. Přednes Básně Tři kumpáni básníka Li-Po ze Zpěvů staré Číny byl nádhernou tečkou za úsměvným podvečerem.

A že náš host  má opravdu smysl pro humur, je patrné i z jeho vizitky. Nezapomeňte tedy, s kým jsme měli tu čest: 

PREZIDENT EBROPSKÉ UHNIJE VRÁŤA EBR
prioritní pacient psychiatra MUDr. Jana Cimického
20. 10. 1942    + 29. 2. 2615
Mobil v době zapnutí: 720 ... ...
e-mail stále u D. E.: ebrovska...@....cz

Je to dostatečně výpovědné?

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie