Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Milé setkání

28.04.2017 16:04

Už při prvním setkání vás obdařila úsměvem, nabyli jste dojmu, že z  té drobné ženy před vámi vyzařuje klid a dobrá pohoda. Spisovatelka, dramatička, scénaristka a publicistka paní Daniela Fischerová byla hostem dubnového Literárního čaje. Má za sebou úctyhodné dílo – několik divadelních her, řadu her rozhlasových a televizních, ale především více než třicet knih pro děti a mládež. A o tom všem se rozpovídala. Z jejího vystoupení jasně plynulo, jak je svou literární prací zaujata, s jakou chutí a láskou tvoří dětskou literaturu.

Spisovatelkou chtěla být od dětství a rodinné prostředí tomuto přání nahrávalo. Vyrůstala totiž v rodině hudebního skladatele Jana Fischera, v rodině s příznivým kulturním zázemímklimatem. Živě a s elánem přednesla několik svých veršovánek pro děti. Ale také se rozpovídala o své první divadelní hře Hodina mezi psem a vlkem. Její hra překvapila kvalitou, a tak byla  mladá neznámá autorka  podezírána z toho, že svým jménem kryje některého ze zakázaných autorů. Mluvila o tom, že nejtěžší je tvořit rozhlasové hry, kde herec nemůže podpořit svůj projev mimikou a gesty, jediným prostředkem je hlas. Paní Fischerová přečetla své dvě povídky – jednu veselou a druhou ne tak veselou, jak řekla.

Čas s ní rychle ubíhal. A když to všechno skončilo, návštěvníci Čaje si odnášeli pocit, že setkání s umělcem může mít podobu setkání s milým, vstřícným člověkem, který je vám blízký a rozdává radost a pohodu.

Mgr. Libuše Procházková

Video