Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Literární čaj o páté s Radkou Denemarkovou

03.11.2015 07:50

V pondělí 14. prosince 2015 bude hostem Literárního čaje o páté česká spisovatelka, literární historička, scenáristka, překladatelka německých děl a dramaturgyně Radka Denemarková.

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala germanistiku a bohemistiku, roku 1997 získala na FF UK titul Ph.D. za práci s názvem: "Sémiotická problematika dramatizací. V roce 2007 pobývala na tvůrčím stipendiu ve Wiesbadenu, v roce 2008 v Berlíně, v roce 2010 v rakouském Grazu. Působila jako vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, dále jako lektorka a dramaturgyně v pražském Divadle Na zábradlí, externě vyučuje také tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. 

V roce 2010 uvedlo pražské Švandovo divadlo dramatizaci románu Peníze od Hitlera, v témže roce měla v Divadle Na zábradlí světovou premiéru její divadelní hra Spací vady.

Překládá z němčiny studie, divadelní hry (Bertolt Brecht, Elizabeth Hauptmannová, Roland Schimmelpfennig, David Gieselmann, Fritz Kater, Thomas Bernhard, Franz Xaver Kroetz ad.), prózu (Michael Stavarič, Josef Haslinger, Herta Müllerová).
 
Scenáristicky se podílela na televizních dokumentech o význačných osobnostech české kulturní scény (Evald Schorm, Alfréd Radok, Emil František Burian, Jindřich Honzl, František Tröster, Bohuslav Reynek, Jiří Voskovec, Jan Werich, Jaroslav Ježek). Publikuje česky např. v Souvislostech, Tvaru, České literatuře, Hospodářských novinách, Lidových novinách, Respektu a německy v Die Welt (např. soubor esejů s titulem Das seelenlose Land, 2010).
 
Její texty byly dosud přeloženy do 15 jazyků; byla hostem literárních festivalů a knižních veletrhů v Německu (tj. Lipsko, Frankfurt nad Mohanem, Berlín, Hamburk, Stuttgart), USA (tj. New York), Švýcarsku (tj. Curych), Rakousku (Vídeň), Nizozemí (Rotterdam) a mnoha dalších zemích.
 
 
Její knihy, např. Příspěvek k dějinám radosti, My 2, Spací vady, Kobold, Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla či Peníze od Hitlera si můžet vypůjčit v našem fondu.
 
Vstup pro členy Klubu zdarma, ostatní 50 Kč.