Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Květnový Literární čaj o páté nejen o Toulkách českou minulostí

25.05.2016 15:13

I když jsme na květnovém literárním čaji očekávali velkou návštěvu, skutečnost očekávání předčila. Sál byl naplněn do posledního místa. Přítomné sem přilákalo setkání se dvěma zkušenými rozhlasovými autory, programovým ředitelem ČRo a režisérem Jaromírem Ostrým a redaktorem a scénáristou Josefem Veselým.

Jaromír Ostrý a Josef Veselý se představili  jako vtipní a pohotoví vypravěči. Dobře jim sekundoval Jiří Kokmotos, který celou besedu moderoval. Vzpomínalo se na první rozhlasové pořady – třeba Rádio na polštář nebo Račte vstoupit – povídalo se o tom, jak se tvořila Siesta, Kontakt či Hezky česky. Naši hosté pobavili návštěvníky řadou veselých historek spojených s jednotlivými pořady.

Dověděli jsme se také mnoho o vzniku oblíbených Toulek českou minulostí. Pořad trvá už od roku 1995. S obdivem jsme přijali informaci o tom, kolik materiálu musí prostudovat scénarista Toulek Josef Veselý při přípravě jednotlivých dílů. Je to pěkná hromádka knih.

Pánové Veselý a Ostrý pak odpovídali na otázky z publika. Ty se týkaly hlavně skladby pořadů, poměru hudby a mluveného slova. Na závěr se rozdávala cédéčka jako odměna těm, kteří odpověděli nejrychleji na otázky týkající se historie a zmíněných pořadů. Toto zábavné nahlédnutí do rozhlasové „kuchyně“ bylo  velmi zajímavé a poučné.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie

Videopozdrav pro ty, kteří nepřišli.