Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Když se řekne četník

01.11.2016 07:48

„Tak spisovatele v uniformě jsme tu ještě neměli,“ prohlásil pan ředitel knihovny po skončení říjnového Literárního čaje. A měl pravdu. Náš host, policista, spisovatel, historik a právník plk. JUDr. Michal Dlouhý se řadu let věnuje literatuře faktu a jeho knihy se zabývají kriminalistikou a historií četnictva. A aby tomuto svému tématu vytvořil správnou atmosféru, na besedách se čtenáři vystupuje v uniformě prvorepublikového četníka.  A protože není Dlouhý  jen podle jména, uniforma mu náramně slušela.

Své povídání rozdělil do tří částí: První se týkala dějin českého četnictva, od jeho počátků až do zrušení po roce 1945. Mimo jiné mluvil i o tom, jak byli četníci hrdi na svou profesi, jací to byli obětaví a stateční lidé. Dokázali to třeba v době okupace, kdy se řada z nich zapojila do ilegálního protinacistického odboje.

Ve druhé části připomněl zdařilé televizní Četnické humoresky. Michal Dlouhý je autorem námětů první řady tohoto seriálu. K práci na něm ho přivedlo přání pozměnit obraz, který o četnících vytvořil komunistický režim. Chtěl ukázat, že četníci nebyli ti, kteří „stříleli do dělníků“, naopak, chránili právo a pořádek a s velkým nasazením bojovali proti všem, kdož se zpronevěřovali zákonům. Jeho spolupráce s režisérem Moskalykem přinesla skvělé ovoce, seriál si získal srdce diváků. Michal Dlouhý vyprávěl o tom, že postavy seriálových hrdinů mají svůj předobraz ve skutečných lidech, s jejichž potomky se dodnes přátelsky stýká. Zavzpomínal rovněž na některé epizody z natáčení a zodpověděl na všetečné dotazy z publika.

Třetí část byla věnována literární tvorbě Michala Dlouhého. Spisovatel představil Četnické případy, Protentokrát – Četnické patálie, dále knihy Kutnohorská pátračka zasahuje, Četnický pes Aldo, Četnická kuchařka a řadu dalších. Návštěvníci Čaje si je mohli prohlédnout. A tak si mnozí domů odnášeli knihu s podpisem a věnováním autora.

Mgr. Libuše Procházková

 Fotogalerie