Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Jeden divoch a osmdesát nadšených

07.12.2017 07:53

Na setkání s malířem, ilustrátorem, tvůrcem komiksů a zejména autorem nádherných autorských knih pro děti Pavlem Čechem jsme se těšili více než rok. A díky přerušení dodávky elektrické energie v den konání akce Den pro dětskou knihu si ho mohli nadšenci užít hned dvakrát (byli takoví!).

Ve 14 hodin se v sále vyškovské knihovny sešly děti ze základní umělecké školy, literárního kroužku a studenti gymnázia, kteří Pavla Čecha „právě probírali“. O půl páté pak na setkání s touto originální osobností české výtvarné scény přišli návštěvníci tradičního Literárního čaje.

Pan Čech se uvedl jako nesystematický chaotik. Jeho vyprávění však nebylo zmatené, ale velmi košaté. Na jednoduchou otázku malé slečny „Máte někoho rád?“ dokázal dlouho vyprávět nejen o lásce partnerské či rodičovské, ale také o síle přátelství. Ta se vlastně vinula celým odpolednem i podvečerem.

Touhu po přátelství a lásku k přírodě našel Pavel Čech v knihách E. T. Setona. Okouzlili ho Dva divoši i Rolf zálesák. Nevynechal ani májovky a verneovky. Později, když už to bylo možné, se začetl do foglarovek. Učarovala mu zejména Chata v jezerní kotlině, jejíž nové vydání právě ilustruje.

Vyprávěl nám o vzniku svých knih, o tom, jak píše, maluje, věnuje se svým synům, stále si hraje na indiány. Vyznal se také ze svého obdivu ke Zdeňku Burianovi, Albínu Brunovskému a filmům Zdeňka Svěráka.

Zhlédli jsme také krátké video Ještě něco, jehož autor zpracoval jednu část Čechovy knihy Dědečkové.

Dohromady více než tři a půl hodiny utekly jako voda a večer jsme se neradi loučili. Naštěstí máme v dětském oddělení naší knihovny spoustu krásných Čechových knih, které si zaslouží pozornost i dospělých. 

Zdeňka Adlerová, taktéž nadšená čtenářka Setonových Dvou divochů

Fotogalerie