Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Jak se mlynář z Orlovic stal básníkem

15.09.2016 15:28

V pondělí 26. září 2016 bude hostem Literárního čaje o páté bohemista, překladatel a pedagog Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
doc. PhDr. Libor Martinek, Ph.D.

Přednáška bude věnována významnému rodákovi z Orlovic na Vyškovsku, básníkovi F. A. Šípkovi (1921 - 1981), který po válce zakotvil ve slezském Krnově. Autor několika básnických sbírek měl po r. 1968 zákaz publikování. U příležitosti Šípkova výročí je třeba si připomenout tuto zajímavou a dnes již téměř zapomenutou osobnost. Přednáška bude doplněna obrazovou prezentací a zazní i ukázky z básníkovy poezie, zejména básně inspirované jeho dětstvím na Vyškovsku.

Doc. PhDr. Libor Martinek, Ph.D. vystudoval obor Čeština - Hudební výchova na PdF UP v Olomouci, od r. 1993 působí na Slezské univerzitě v Opavě, kde přednáší českou literaturu. Zároveň vyučuje dějiny české literatury na katedře bohemistiky Ústavu slavistiky Vratislavské univerzity v Polsku, kde byl jmenován mimořádným profesorem. Doc. Martinek se jako krnovský rodák dlouhodobě věnuje výzkumu literatury na česko-polském pohraničí, zveřejnil mj. monografii Hledání kořenů, Literatura Krnovska a její představitelé (Opava, 2010), kde je F. A. Šípkovi věnována také rozsáhlá životopisná a literárněkritická kapitola. Zároveň se podílel na vydání výboru z F. A. Šípka Když zrno tluče křídly (Krnov, 2000).

Vstup pro členy Klubu zdarma, ostatní 50 Kč.