Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

I počasí nám přálo...

01.09.2014 08:39

Po propršeném a studeném týdnu se krásně vyčasilo, jako by tam někde nahoře věděli, že členové Klubu přátel KKD se chystají na další Literární toulky. Sluníčko nešetřilo energií, a tak vytvořilo pro naše putování správnou atmosféru.

Cesta vedla na Moravské Slovácko. První zastavení bylo na zámku v Miloticích.  Návštěva měla dvojí poslání. Po prohlídce této malebné památky nás čekalo setkání s kastelánem a spisovatelem Evženem Bočkem, tedy jakýsi „výjezdní“ Literární čaj. Zámecký interiér nás nadchnul. Na každém místě byla patrna péče těch, kteří se o zámek starají. Rovněž průvodci byli „lidé na svém místě“. 

Po prohlídce jsme obsadili místa v bývalé černé kuchyni, nyní útulné, stylově zařízené kavárně. Několik druhů výborné kávy a chutné zákusky zpříjemnily čekání na zámeckého pána. Sympatický, mladě vyhlížející kastelán Boček přečetl část z připravované třetí knihy o "aristokratce". Ukázka nezklamala, máme se na co těšit. V následující besedě jsme se dověděli jednak o jeho literární práci, jednak o radostech a strastech zámeckého kastelána. Zajímavá je také oblíbená četba pana kastelána. Klid a pohodu hledá v románu J. Š. Baara Jan Cimbura, humor v Galuškově Slovácko sa súdí aj nesúdí. Miluje Vančurovy Tři řeky a zalíbení našel v knihách současného francouzského autora Benoita Duteurtra.

Besedou ale náš pobyt na milotickém zámku nekončil. Ještě jsme se prošli krásnou zámeckou zahradou, kde jsme potkávali dámy, pány i děti jako dávné obyvatele zámku, nahlédli na výstavy, někteří ochutnali skvělé víno z místní vinotéky. Z Milotic jsme odjížděli s těmi nejlepšími dojmy.

Je už naším zvykem, že téměř každé toulky mají přesah i do jiných druhů umění. Tentokrát padla volba na výtvarné umělce Moravského Slovácka. Proto jsme v Kněždubu navštívili rodný dům bratří Úprků a postáli nad hroby jich obou a Antoše Frolky na místním tzv. Slováckém Slavíně.

Náš zájezd vrcholil ve Veselí nad Moravou. Ve správní budově bývalých železáren je soukromá Galerie malířů Moravského Slovácka. V rozsáhlých sálech ve dvou patrech budovy jsme měli možnost se pokochat díly Joži Úprky, Antoše Frolky, Cyrila Mandela a řady dalších malířů tohoto malebného vinorodného kraje.

Osmé Literární toulky jsou za námi, ať žijí Toulky deváté!

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie