Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Doma je nejen v Ivanovicích, ale také v Tanzanii

06.04.2019 11:41

Paní Zora Castillo žije v Ivanovicích na Hané teprve tři roky, není divu, že většina přítomných neměla tušení, že v našem sousedství bydlí spisovatelka, která má na svém kontě čtyři čtenářsky úspěšné knihy. Do Ivanovic ji přivedla touha být nablízku své dceři a vnoučatům.

Literárně tvořit začala ve zralém věku, teprve před čtyřmi lety vyšla její první kniha. Po smrti svého muže (od něho získala jihočeská rodačka své španělské příjmení) cítila potřebu vyplnit prázdnotu, a protože k literatuře měla vždy blízko, pustila se do psaní. A hned první vydaná kniha Sarah získala čtenáře. V rychlém sledu následovaly Calaway, Kriminál a Asante. Říká, že píše podle skutečnosti, příběhy nachází kolem sebe. Vybírá je a dodává jim vlastní zkušenost a představu. Pochlubila se, že její román Calaway je v současné době zpracováván jako film.

V rámci svého dřívějšího zaměstnání procestovala značnou část světa. A záliba v cestování jí neopustila. Zamilovala si Afriku, především Tanzánii. Navštívila ji již několikrát a stále se tam vrací. Učarovali jí především tamější lidé, srdeční, přátelští, pohodoví. Do Tanzanie situovala i svůj poslední román Asante. Do Tanzanie směřuje i humanitární pomoc, kterou sama organizuje. Každoročně se svými přáteli vozí knihy, pastelky a omalovánky tanzanským dětem. A nejen to, taky třeba boty nebo oblečení.

Psaní knih považuje za pěkného koníčka, který ji těší a naplňuje. A tak se můžeme těšit nejen na film Její příběh, ale i na nový příběh zpracovaný paní Zorou Castillo.

Mgr. Libuše Procházková