Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Burianova kulturní ozdravovna "naživo"

19.02.2014 15:32

"Proč tak velký sál pro čtyři lidi?" divil se Jan Burian při svém příchodu do vyškovské knihovny. Když do něj vstoupil podruhé, na začátku našeho Literárního čaje o páté, byl mile překvapen. Do Burianovy kulturní ozdravovny "na živo" přišlo totiž v úterý 18. února 2014 více než šest desítek návštěvníků.

Na začátku si přítomní vyslechli stylový fejeton z knihy Přízrak v nákupním středisku, v němž autor přiřkl knižnímu cyklu Toulky českou minulostí terapeutické účinky a mimo jiné vzpomněl spor o Kaplického architektonický návrh nové Národní knihovny. Poté už sám autor vyprávěl o svém životě písničkáře, básníka, fejetonisty a průvodce. 

Velký úspěch měl jeho přednes několika písňových textů z desky Dívčí válka, např. Anna a její věšáci  nebo Dva milenci, kterou nazpívala Ester Kočičková. Feminismu, kterému propadl při jejich psaní, se však,dle vlastních slov, rychle vzdálil při tvorbě další desky Muži jsou křehcí. V současné době se věnuje tématu "je jiná doba". Těmito slovy si totiž lidé často alibisticky zdůvodňují své nelichotivé činy.

Zajímavé byly postřehy z jeho cest zejména po Islandu, kde každé léto působí jako průvodce českých turistů. O svém cestování napsal několik knih. Pro rozhlas nyní připravuje program o Portugalsku. Autory této země také doporučil přítomným čtenářům. 

Věřím, že Jan Burian i dnes splnil svůj úkol: aby lidé odcházeli ze setkání s ním v lepším stavu, než přišli. Mnozí z nás se totiž určitě nakazili jeho "nahořklým individualistickým optimismem".

Fotogalerie