Vyhledávání

Kontakt

Klub přátel KKD, o.s.
Sídlo:
Knihovna Karla Dvořáčka
Nádražní 4
682 01 Vyškov

517 324 547

Brněnské literární toulky

22.06.2015 16:57

Tentokrát jsme nejeli daleko. Naším cílem bylo Brno a první zastávka  Památník Jiřího Mahena.

Kousek od onkologické kliniky na Žlutém kopci je ulice Jiřího Mahena, kde se nachází vila, v níž strávil poslední léta svého života básník, dramatik, dramaturg, novinář a knihovník Jiří Mahen. Z rozhodnutí jeho manželky, která spolu se svou starší sestrou ve vile dožila ( a přežila svého muže o 52 let), byl zde otevřen Památník umělce, jehož jméno je spojeno s Brnem. Mgr. Jana  Černá, která nás prostorami Památníku provedla a na půdě upravené na společenskou místnost nám vyprávěla o Mahenovi i o záležitostech týkajících se Památníku, se ukázala být hlubobou znalkyní všeho, co s Mahenem souviselo. A navíc svým vystoupením dokázala, že Jiří Mahen je záležitost jejího srdce. Takovým lidem se dobře naslouchá, jsou uvěřitelní a něco ze svého zaujetí dokáží přenést i na druhé. Strávili jsme v Památníku více času, než bylo původně plánováno, a i tak jsme se neradi loučili.

Venku se zatím rozpršelo, a tak jsme se rádi uchýlili do restaurace Koliba. Po duchovním občerstvení v Památníku jsme nepohrdli občerstvením tělesným. S obědem byli všichni spokojeni, a protože mezi tím déšť ustal, vydali jsme se pěšky k dalšímu objektu, který byl naším cílem – k vile Stiassni. 

Funkcionalistická vila postavená podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera pro rodinu textilního továrníka Alfreda Stiassni byla dostavěna v roce 1929.  Rodina Stiasssni v ní žila do roku 1939, než uprchla před nacistickou okupací nejprve do Anglie a posléze do USA. Ernst Wiesner se nechtěl podrobit přání paní Stiassni, jejíž představa interiéru vily se naprosto neshodovala s plány architekta, a tak pro vnější úpravy byl zvolen vídeňský architekt Franz Wilfert. Vila patří k brněnským architektonickým unikátům, její rekonstrukce byla vedena snahou uvést ji do podoby, která existovala v době užívání původními majiteli. Obrovský pozemek kolem vily, který je v současné době upravován, poskytne v budoucnu příjemné místo k prohlídce i posezení.

Myslím, že účastníci červnových Toulek si odvezli řadu poznatků a příjemných zážitků. Škoda jen, že celková atmosféra byla zkalena nemilou událostí - úrazem jedné z účastnic. Přejeme jí, aby pooperační rehabilitace proběhla úspěšně a abychom ji brzy uvítali na některé z příštích akcí.

Mgr. Libuše Procházková

Fotogalerie